Groot onderhoud Marler Molen

Door op 3 januari 2021 in Nieuws

Groot onderhoud Marler molen  De Vlijt in 2020.

Tijdens een inspectie van de molen door molenmaker Jos Geverink van molenmakersbedrijf Groot-Wesseldijk en molenaar Kees van Bunningen is gebleken dat het onder achtkant in zeer slechte conditie verkeert.

Onder-achtkant.

Het was eerst de bedoeling om het gehele houten onder-achtkant een grote teerbeurt te geven, wat meer dan 22 jaren geleden voor het laatst gedaan was, maar het bleek dat vele delen zijn aangevreten door houtworm en of verrot zijn.

  Detail houtrot weegplanken

Tevens zijn de kozijnen van de in- en uitvaartdeuren verrot of in zeer slechte staat. Ook de wanden van de aangelegen molenschuren zijn deels verrot. Om dit alles goed aan te pakken is er veel geld nodig. De begroting van de molenmaker komt uit op 84.000 €. Aangezien de Stichting Wijhese Molens te Wijhe, die eigenaar is van de molen, deze kosten niet alleen kan dragen is het idee geboren om subsidie te vragen bij De Hollandsche Molen.

De vereniging “De Hollandsche molen” is in 1923 opgericht om ons cultureel molen erfgoed te behouden. Tevens verzorgt zij de opleiding van molenaars. In november zegde de vereniging de steun aan dit project toe en zal zij een aanzienlijke financiële bijdrage leveren in de kosten.

Het project is gepland in de tweede helft van 2020.

Wil je de laatste ontwikkelingen betreffende de Marler molen volgen, kijk dan eens op onze nieuwe website: https://molendevlijtmarle.nl/.